Iskola

SZAMOS TÖRTÉNET


„A rózsából indult ki az egész”

Az apa nélkül nevelkedő, szegény sorsú szentendrei szerb fiúcska, a kis Szavits Mladen - aki még a Balkánról menekült ősei vérével örökölte a keleti édességek iránti vonzalmát - éppen cukrásztanuló volt a nagyhírű Auguszt E. József Krisztina körúti üzletében. Egy szép napon - a harmincas évek elején - a céghez egy dán cukrász vetődött, aki megmutatta: kellő kézügyességgel, figyelemmel és sok-sok gyakorlással a cukros, mandulás masszából, a marcipánból, csinos rózsákat lehet készíteni. 

Az inasok nemigen figyeltek, sőt maga a mester sem tanúsított különösebb érdeklődést a dolog iránt, csak a kis Szavits Mladen, későbbi nevén Szamos Mátyás próbálgatta újra és újra minden cukrászat szent terepén, a cukorral hintett, hűvös márványasztalon egy tömb pirosra színezett marcipánból hosszú rudat sodort,

abból kis korongokat nyesett le, a korongocskákat egymás mellé fektette, majd formázó fácskával ügyesen elvékonyította. Aztán egy hirtelen mozdulat az éles késsel, és már föl is lazította a márványlapról a vékony szirmocskákat úgy, hogy azért mindegyik ottmaradt a helyén. Az elsőt összepödörintette, ebből lett a mag, erre tapasztotta rá a másodikat, amelynek a szélét kihajtotta kissé és középen kis tölcsérszerű hajlást vitt bele, ez lett az első szirom, erre jött a következő úgy, hogy félig takarja az előzőt, kihajtotta ezt is, aztán jött a harmadik, és így tovább, amíg csak el nem készült a marcipán-rózsa, szakasztott mása a kertben termőnek. Csak az íze jobb volt. 

Jó pár óra, nap, hónap, év és évtized, és sok-sokszázezer marcipánrózsa telt és kelt el azóta. Közben Szamos Mátyás letette a szakmunkásvizsgát, megszerezte a mesterlevelet, dolgozott a Barna cukrászdában, a Gerbeaud-ban, majd állami cégeknél, 1956-ban megkapta az első jelentős díjat, amelyet azután szinte évente követ a többi elismerés, mesterkedett az Augusztnál újra, majd a Roham utcai „Bukta” gyárban, de eközben otthon mindvégig készültek a rózsák a hatvanas években nyíló gebines cukrászdák számára. 

Asszony is került, persze cukrászdából, lettek szép gyerekek, mára az unokák is fölcseperedtek, isteni szerencse, remek, derék vő jött a házhoz és mind megtanult rózsát készíteni, rózsával vészelték át a nehéz éveket, rózsával lett ki a zsebpénz, rózsából került az ösztöndíjpótlék, a mellékkereset, és végül a múltban gyökerezve, a közelmúlt viszontagságain edződve, a mai kedvező adottságokat jól kihasználva, rengeteg munkával, családi összefogással ebből a rózsából hajtott ki a kilencvenes évek közepére a Szamos, amely 1987-ben megnyitotta a pesti Belváros egyik legszebb üzletét is. 

Persze Szamos bácsi már kezdettől kísérletezett ezzel a varázslatos, keleti eredetű, hántolt mandulából és cukorból összegyúrt anyaggal. Marcipánból ugyanis minden elkészíthető. A kis Szamos gyerekek minden jeles alkalommal, születésnapon, karácsonykor, húsvétkor a legváltozatosabb, a legmeghökkentőbb, különleges, sosemvolt, de mindig egyként finom marcipánfiguráknak örvendeztek. (Nem véletlen talán, hogy a szakmában maradt mind a három.) 

Ma már százezrek osztozhatnak a kis cukrászcsemeték egykori örömében. A cég ma már korántsem csak marcipánmasszát, rózsát, figurát készít, hanem a legkülönfélébb édességeket, tortát és nem utolsósorban finomdesszerteket. A receptek többsége Szamos Mátyás leleményességét dicséri. Ahány darabka, annyi forma, annyi íz, annyi specialitás, megannyi meglepetés. 

- Bächer Iván

Csokoládé világ

Online Ajándékkártya

Válassza az ajándékozás egyedi kreatív módját és lepje meg szeretteit, barátait a kézműves csokoládékészítés, vagy a tortadíszítés élményével. Online Ajándékkártyánkkal az ajándékozott maga választhatja ki, hogy melyik időpontban és milyen kurzuson szeretne részt venni. A megrendelést követően azonnal egy ízléses design-nal ellátott, az ajándékozott nevére szóló ajándékkártyát továbbítunk önnek e-mailben, amelyet könnyedén kinyomtathat, vagy on-line továbbíthat. Hogyan működik a névre szóló Csokoládé Iskola Online Ajándékkártya?

Tovább

Baráti összejövetelek, céges rendezvények, - csapatépítő tréningek

A csapatépítés alkalmával minden résztvevő saját kezűleg készítheti el a kézműves bonbonjait a Szamos Csokoládémestere vezetésével, melynek része a bonbon öntés, temperálás, a krémkészítés és töltés. A csokoládémester rövid előadást tart a műhelyről, az eszközökről és arról, melyek a „fogásai” a csokoládé temperálásának. Ezután a résztvevők maguk készítenek el a lágy krémmel töltött bonbonokat, melyekből természetesen szabadon kóstolhatnak, és az elkészült összes csokoládét ajándékként dísztobozban hazavihetik. A csapatépítés kiegészíthető ebéd vagy vacsora ajánlatunkkal, illetve különböző italcsomagokkal. A karácsonyi időszakban ünnepi menüt, forralt bort és puncsot is választhatnak vendégeink a csapatépítés részeként. A program elérhető angol és magyar nyelven egyaránt!

Tovább