Csokoládé Világ
May 22.

Szamos Gourmet Ház - Szerényi Gábor szemével


Andy Warhol írja sajátos filozófiai fejtegetéseiben, hogy New York egy-egy pompás helyén nem is a termék a fontos, amit adnak, hanem az atmoszféra. Az extravagáns művésznek – sajna, - nem adatott meg, hogy 2011 novemberében bevonuljon a budapesti Vörösmarty tér egykori – Alpár Ignác tervezte – Tőzsdeépületébe. A kifinomult ízlésű bohém világfi pedig megtapasztalhatná, hogy a hely szellemének esztétikai élvezete nagyon is egyenértékű lehet az ínyencség empirikus átélésével. Maximalizmus a kifinomultságban, avagy finomság és szépség a Szamos Gourmet Házban

A Szamos Gourmet Ház tervezésekor maximálisan figyelembe vették, hogy a rendkívüli gondossággal, műemlékvédelmi pontossággal új életre keltett épületbe magától értetődő természetességgel illeszkedjen az a cukrászda, amely egyben kávézó és csokoládé manufaktúra is. (Azt a fajta eleganciát sugallja a hely, ami a gentlemanlike lényege, vagyis: úgy lenyűgöző, hogy sohasem tolakodó, harsány.)

A kifinomultságban viszont maximalista.


Aki már ismeri a Szamos termékeit, remek cukrászdáit, az is ámulhat, hogy milyen elképesztően magas színvonalú új hely született a reneszánszát kezdő gyönyörű belvárosi palotában. Miközben vizuálisan kényezteti látogatóját már külső látványában az épület jellegzetes ornamentikája, tovább élénkíti fantáziáját a Szamos Gourmet Ház megannyi leleménye.


A bejáratnál egy acélból készült, két és fél méteres „csokoládéfa” áll különleges cégérként. A kölni Imhoff Csokoládémúzeumban látható prototípus folytatása igazi kuriózum. Az ezüstös ágakon aranyló 82 darab óriási kakaógyümölcsével hívogató iparművészeti alkotás technikai kivitelezésében is különleges, de üzenetével több, mint virtuóz produkció: misztikus életfát mintáz, a csokoládé kultúrájának átható erejét, értékét.
Csukás István felülmúlhatatlan mesehősére, Gombóc Artúrra is asszociáltat az Artúr nevezetű „bolygatógép”, amellyel az élvezeti színtéren megismerhetjük a csokoládéfigurák gyártásának egyik egyszerű technológiai folyamatát. (Miközben a pazar kínálat egy percre sem engedi feledtetni az Oscar Wilde-i mondást, ami szerint az élet finomságait élvező gourmet mindennek ellen tud állni, kivéve a kísértést…)


Nem véletlenek a művészeti képzettársítások


A Szamosnál hangsúlyosan építenek a társművészetek hagyományaira. Itt látható egy sokak számára ismerős, életnagyságú, színes, esztétikailag attraktív marcipánlány szobra szinte érinthető közelségben. (Ha valakinek nem jut eszébe rögtön a mű „felmenő rokona”, segítségként mögötte látható a XVIII. században alkotó francia festő, Jean-Étienne Liotard A szép csokoládéslány - La belle chocolatiére - portréja.)


Miközben az édességek klasszikus Szamos regimentje fölött tarthatunk szemlét, s ízlelhetjük a már ismert és megkedvelt formációkat, merészebb kalandok izgalmára is adódik lehetőség. A csípős – chilis! -, fűszerekkel egzotikussá avanzsált édességek mellett olyan meghökkentő kombináció is készül itt, mint a csokoládés bélszín...


A minőség folyamatos magas színvonalra emelése mellett az újítások szüntelen kísérlete is az alapító Szamos Mátyás hagyományaihoz, alapértékeihez tartozik. A megbízható szakmai háttér, a tradíciók tisztelete ötvöződik a legkorszerűbb követelményekkel.
Persze amikor a finomságokra vágyó beül a Szamos Gourmet Házba, nem elemezgeti, hogy mitől is olyan magával ragadó a hely. Süteményt majszolva, bonbont ízlelgetve, forró csokoládét, vagy kávét hörpölgetve, tűnődve nézegeti a falakon Domé Eszter nagyméretű porcelánképeit, amelyek a Herendi Porcelán manufaktúrával való együttműködés reprezentatív darabjai. (És ha beleszeretünk abba, hogy finomság és szépség együtt jár, nem maradunk magunkra vágyunkkal: exkluzív ajándékként – elérhető áron – vásárolhatunk is édességet Herendi porcelán dísszel kombinált dobozban.)


Ha úgy adódik – és nem kockáztatunk sokat ilyen jóslattal -, akkor dél és három óra között nem kell elrohannunk a Szamostól máshová ebédelni: itt is lehet, mégpedig választékosan.
És ha gyermekünk, vagy saját gyermeklelkünk megáhítja, hogy játsszunk csokoládésat, a januártól induló iskola kurzusaira is beiratkozhatunk, ahol elleshetjük a mesterfogásokat, a technológia csínját-bínját… S míg édes feladatainkat végezzük, felidézhetjük a hajdani szentendrei szerb fiúcskát, a kis Szavits Mladent (ki később Szamos Mátyás néven lett híres), akinek életműve a család újabb generációival folytatódik, mindannyiunk örömére.


Szerényi Gábor

 

Csokoládé világ

Online Ajándékkártya

Válassza az ajándékozás egyedi kreatív módját és lepje meg szeretteit, barátait a kézműves csokoládékészítés, vagy a tortadíszítés élményével. Online Ajándékkártyánkkal az ajándékozott maga választhatja ki, hogy melyik időpontban és milyen kurzuson szeretne részt venni. A megrendelést követően azonnal egy ízléses design-nal ellátott, az ajándékozott nevére szóló ajándékkártyát továbbítunk önnek e-mailben, amelyet könnyedén kinyomtathat, vagy on-line továbbíthat. Hogyan működik a névre szóló Csokoládé Iskola Online Ajándékkártya?

Tovább

Baráti összejövetelek, céges rendezvények, - csapatépítő tréningek

A csapatépítés alkalmával minden résztvevő saját kezűleg készítheti el a kézműves bonbonjait a Szamos Csokoládémestere vezetésével, melynek része a bonbon öntés, temperálás, a krémkészítés és töltés. A csokoládémester rövid előadást tart a műhelyről, az eszközökről és arról, melyek a „fogásai” a csokoládé temperálásának. Ezután a résztvevők maguk készítenek el a lágy krémmel töltött bonbonokat, melyekből természetesen szabadon kóstolhatnak, és az elkészült összes csokoládét ajándékként dísztobozban hazavihetik. A csapatépítés kiegészíthető ebéd vagy vacsora ajánlatunkkal, illetve különböző italcsomagokkal. A karácsonyi időszakban ünnepi menüt, forralt bort és puncsot is választhatnak vendégeink a csapatépítés részeként. A program elérhető angol és magyar nyelven egyaránt!

Tovább